Sunday, October 31, 2010

Sayang Aku Dekat Akak

Aku adalah seorang juruaudit disalah sebuah syarikat di tempat aku, iaitu di Kluang. Kerja aku adalah mengaudit akaun syarikat dan sebagainya. Umur aku adalah 29 tahun dan aku sudah berkahwin dengan seorang wanita yang bernama Syuhada. Isteri aku ini lagi muda setahun dari aku dan dia berkerja sebagai akauntan ditempat aku jugak di Kluang. Kami telah mempunyai seorang anak yang berusia  6 bulan, hasil dari pada perkahwinan kami yang berlangsung pada umur aku 27 tahun. Dan anak aku adalah seorang perempuan dan namanya adalah Lina.

Pada sebelas tahun yang lepas aku telah menyambung pengajian disalah sebuah kolej di Kota Tinggi. Pada masa itu juga, aku tidak pernah kenal isteri iaitu Syuhada. Pada hari pertama aku mula mendaftar di kolej aku, aku telah berjumpa dengan seorang pensyarah perempuan dan entah kenapa dan mengapa, aku seolah-oleh tertarik dengannya. Namanya adalah Miss Lina, atau lebih dikenali ngan Miss Lin. Dikolej ku, dia telah mengajar aku subjek akaun. Setiap kali dia mengajar didalam kelas, dan setiap kali itu jugak la aku berangan. Sedar tak sedar rupanya aku memang da jatuh cinta dengan pensyarah aku. Tapi aku tak berani nak bagi tahu dia. Sem satu aku terus berjalan sehinggalah aku dah sem dua. Sem dua ni aku berani untuk luahkan perasaan aku terhadap dia. Ternyata aku ditolak bulat-bulat olehnya kerana alasannya aku terlalu muda. Aku memang betul-betul hampe gila waktu tu. Siapa yang rapat dengan aku mesti tahu punyalah.

Tapi aku masih rapat dengannya, sehingga aku menggelarnya akak aku. Aku memang sayang dekat dia, tapi aku pun tak boleh nak paksa dia terima aku. So dia aku angapkan sebagai akak aku dan dia pun sering mengambil berat terhadap peribadi aku. Aku dah sem tiga sekarang, hubungan aku dengan pensyarah (akak) aku mangkin rapat, dan kami sering jumpa jika ada masa terluang. Dalam pada masa yang sama aku masih menyimpan perasaan terhadapnya. Kadang-kadang aku luahkan jugak dekat dia, tapi dia akan tukar topik dan lain-lain supaya aku tidak bercakap benda yang sama kepadanya.

"Ya Allah, aku tak tahu bagaimana seseorang manusia seperti hamba mu ini sudah jatuh cinta dan terpaksa melupakan hajatnya". Aku memang sayang padanya dan tidak mampu untuk melupakan cinta ku padanya. Tidak ketinggalan, aku turut, memberitahu kepada kedua orang tua ku tentang perasaan aku terhadapnya. Tetapi kedua orang tua ku tidak berapa sokong dengan hubungan aku bersama akak  aku tadi, kerana bimbang aku masih mentah untuk memimpin orang yang lagi tua dari ku. Tetapi aku tak ambil kisah sangat apa yang orang tua aku cakap, kerana ni soal perasaan aku dan aku yakin dengan diri aku sendiri. 

Dua sem kemudian, dan saat ini aku sudah pun berada di sem lima, dan sem ini jugak, sem terakhir aku disini. Saat-saat manis bersama kakak aku akan menjadi kenangan disini, dan mungkin tidak lagi seperti dulu. Sedih rasanya untuk meninggalkan tempat yang penuh dengan kenangan. Walaupun kami masih lagi seperti akak dan adik, aku tetap bahagia dengan hubungan kami, kerana akak aku tidak pernah terlepas dari kasih sayangnya pada aku.Pada saat terakhir kami berjumpa sebelum berpisah, aku masih ingat lagi, waktu tu aku jalan kaki, tiba-tiba aku salah pakai selipar. Selipar aku sebelah warna merah dan sebelah warna ungu. Huhhhh...Akak aku ketawa besar waktu tu.. Ermm.. Tapi aku hanya mampu melebarkan senyuman, kerana aku tahu, lepas ni aku mesti menangis dengan perpisahan kami. Walau macam mana pun aku paling bahagia bila tengok akak aku ketawa. Tak pe lah. Mungkin bukan rezeki aku untuk memiliki teman hidup seperti akak aku, untuk sepanjang hidupku. Menangis aku waktu dalam perjalanan aku balik Kluang, dan aku pun tak tahu sebenarnya, kenapa aku boleh menangis seteruk itu, kerana sedangkan kami masih boleh berjumpa lagi. Ermmmmm...

Hubungan aku dan akak aku dah semangkin rengang. Akak aku pun dah jarang call atau msg aku macam dulu lagi. Bila aku msg, akak tak reply, dan bila aku call, akak tak jawab. Ada jugak la akak aku jawab, tapi sekadar mengatakan yang akak bz..Huhhhh... Aku memang da jangka dari dulu lagi yang hubungan kami akan berakhir seperti ini. "akak x thu ke yg sye rindu ngan gelak ktawe akak, ngan senyuman akak, ngan gurauan akak???? akak da xde ambik thu pasal sye knnn??? sye da tak terurus kakkk skang nii kakkk... hidup sye tunggang langgang kak"....dah macam mayat hidup aku waktu tu. Kadang-kadang aku termenung dan menangis seorang-seorang. Puas ibu aku menasihatkan aku tapi aku tetap macam tu jugak.

Empat tahun kemudian, aku adalah pelajar semester akhir yang masih lagi mengambil jurusan perakaunan di Universiti Kebangsaan Malaysia. Aku masih ingat lagi pesanan akak aku " belajar rajin-rajin, stdy smart n not stdy hard, n akak jugak nak jugak sye berjaya cm akak knnn???"...Ermm.. Tapi aku dah tak dengar lagi perkataan tu sepanjang aku menjalankan pengajian aku di Universiti ini. Sepanjang dekat Universiti ini, aku tak ada kawan,kerana semua orang pelik dengan sikap aku. Dengan keadaan pakaian aku yang selikih, rambut panjang, dan mata sentiasa bengkak je. Menangis, rasa nak bunuh diri, macam-macam aku fikirkan, setelah akak aku tiada disisi aku. Ada juga aku call akak aku, tapi dah tak dapat. Mungkin akak aku da tukar no. Dari saat, hinggalah ke tahun, aku masih menyimpak akak aku didalam hati ku. Ermmm

Kini aku telah kerja di sebuah firma sebagai seorang juru audit. "akak haziq, sye dah berjaya sekarang, tapi akak tak tahu kan??". Kini aku berusia 24 tahun, aku sudah mempunyai pendapatan sendiri, dan aku berhasrat untuk menjejaki akak aku.  Dah hampir empat tahun aku tak berjumpa dengan akak aku. Aku ingat lagi, gelak ketawa terakhirnya sewaktu aku salah memakai selipar. Setiap kali aku mengingatkan saat itu, berlinang air mata aku ini keluar. Aku tekad untuk pergi ke Kolej semula untuk berjumpa dengan akak. Sepanjang perjalananku ke Kolej, aku telah mengalami kemalangan. Kereta aku rosak, tapi aku hanya cedera ringan.  Tanpa mengagalkan rancangan aku, aku teruskan perjalanan ke Kolej dengan menaiki Teksi. Sampai sahaja di Kolej, aku terus mencari akak dengan menanyakan kepada salah seorang pensyarah yang tidak aku kenali, dan mungkin dia pensyarah baru di Kolej aku itu. Tapi alangkah kecewanya aku, kerana akak tidak lagi berkerja disitu.

Dalam keadaan keluar dari kawasan Kolej dengan basah muka, kerana diliputi dengan air mata, aku terus pergi ke Johor Bahru untuk mencari akak dirumah. Kekecewaan kedua timbul, kerana rumah akak sudah tidak ditinggal oleh sesiapa. Terduduk aku di bekas halaman rumah akak aku, sampai maghrib aku menangis depan rumah akak aku. Tak siapa yang tahu betapa sayang aku kepada akak aku, biar bergalih tahun, bergalih tempat, aku tetap simpan akak dekat dalam hati aku. Dengan keadaan hampe aku pulang ke Kluang.

Dua tahun berlalu, dan akak masih lagi didalam hati aku. Kini aku berusia 26 tahun. Perasaan aku tidak pernah berubah untuk mencintai akak dan menyangi akak. Aku ingat lagi yang aku pernah berjanji dengan akak yang aku akan sayang akak sampai bila-bila. Tapi akak aku selalu bercakap kepada aku, yang setiap manusia akan berubah dan mungkin aku akan berubah. Tapi sayangnya akak aku yang berubah dan bukan lah aku. Setiap perjalanan hidup ku penuh keperitan dan penderitaan aku terhadap akak aku masih lagi berjalan sedangkan akak aku ntah ke mana.

Umur aku menjelang 27. Ibu telah menjodohkan aku dengan seorang anak rakannya yang berasal dari Kedah. Aku terima je, kerana aku tidak mahu menghampakan kehendak ibu. Isteri ku adalah seorang yang lengkap ciri-cirinya yang disenangi oleh ibu. Tapi memang tidak menafikan bahawa isteriku memang sempurna bagi diri ku. Dia telah banyak mengubah hidupku. Aku semangkin pulih dari sikap aku yang pendiam dan tidak suka bercampur orang. Aku kembali riang seperti sembilan tahun lepas. Umurku kini menjelang kepada penghabisan  28 tahun dan kini isteri ku sudah melahirkan anak perempuan dan ku namakan dia Lina. Nama ini sempena nama akak aku. Aku cuma nak bagi tahu yang aku tidak pernah lupakan kenangan aku bersama akak aku, walaupun hanya beberapa ketika, dan walaupun aku sudah berkahwin. 

Anak aku berusia enam bulan dan dan aku sudah masuk ke umur 29 tahun. Kenangan aku terhadap akak masih lagi didalam ingatan. " akak nk thu x, yg sye masih cyg akak tau, sye masih rindu akak tau, kadang2 sye masih menangis tauu, tapi isteri sye x thu pOnnn.... macam mne la keadaan akak sekarang erhhh??... akak dah kawin ke blOm erkk??? sye nk sngt jmpe akak, akak x t'pk nk jmpe sye keeee??? sye dOa kn akak bhagia je la erhhhh....sye cyg akak syeeeeeeeeeeeeee"ermmmmJom Lawat Page Lain...+...

Nak FOlo ikOt cni pOn bOleh laaa...Klik Jewwww