Tuesday, August 2, 2011

Ujian-Ujian Bulan Puasa


Puasa = Ramadhan….
http://haziq-cerdik.blogspot.com

Memang sinonim atau menjadi kewajipan kita sebagai umat Islam untuk melakukan Ibadah puasa tidak kira di mana kita berada. Kalau dah nama wajib tu, maknanya kalau tidak melakukannya maka dosa akan menemui kita lah kan..

Bila masuk je bulan puasa, banyak betul ujian yang melanda kepada diri kita, sama ada kita pandai mengatasinya atau tidak sahaja. Walau macam mana besarpun ujian yang diturunkan kepada kita, kita tetap menjalankan kewajipan dalan rukun Islam yang ketiga ini.

Ujiian Bulan Pose (kanak2)                                                                   

1. Cepat dahaga dan lapar
2. Tak banyak pengalam dalam bulan Ramadhan
3. Pengaruh kawan2
4. Dan banyak lagi...huhu

Ujian Bulan Pose (dewasa)

1. Tak tahan dengan situasi kerja yang penat
2. Pengaruh Kawan2
3. Dan banyak lagi...huhu

Sebenarnya apa pun yang berlaku, kewajipan tetap dilaksanakan lah. Aku suka mengambil contoh daripada keluarga aku lah. Daripada ayah aku. Ayah aku berkerja bukannya duduk dekat dalam air cont atau bawah bumbung yang ada kipas. Ayah aku berkerja sebagai pemandu lori, kerja dia bukan setakat memandu lori, tapi dia juga turut terpaksa angkat besi, benda-benda berat dan sebagainya di tengah panas. Namun belum pernah aku nampak dia ponteng puasa.

Tuntasnya, aku nak simpulkan dekat sini, cabaran apa pun yang datang kepada kita, kewajipan kita tetap diutamakan. Kalau puasa je pun tak cukup. Jangan lupa sembahyang juga ya.

“Selamat Berpuasa Dari Aku, Dia dan Kamu”

Aku, Dia dan Kamu

2 comments:

kOmen laa...haa..tulis jee...walaupOn anda bukan seorang blOgger pOn, tapi anda pOn bOleh cOment jugakk..dah tulis??? ok..klau dah tq.cOment anda tidak akan dipaparkan sehinga sye membaca nyee dan sye akan membalas nyeee.... Aku, Dia dan Kamu.. >si blOgger yg supOrtingg....<

Jom Lawat Page Lain...+...

Nak FOlo ikOt cni pOn bOleh laaa...Klik Jewwww